Tässä blogissa käyn läpi eri maiden ruokakulttuureita. Suomessakin viime vuosina ihmisten kiinnostus eri maiden keittiöitä kohtaan on lisääntynyt. Toisaalta, myös oman kansallisen keittiön arvostus on korkeaa. Kuten tulemme huomaamaan, on usein kiistanalaista mistä maasta joku tietty ruokalaji on kotoisin. Aina sille ei ole edes varmuutta nykypäivänä. Käynkin aihetta läpi eri alueittain. Jokaisen maan ruokakulttuurin käsittely olisi aivan liian työläs projekti. Lisäksi yhdessä maassa on usein runsaasti alueellisia erikoisuuksia. Niitä on jo Suomessa, kuten mustamakkara Tampereella tai kalakukko Suomessa, mutta erikoisuuksia on valtava määrä sellaisissa maissa kuin Italia tai Espanja.

Jotkut keittiöt ovat kansainvälisesti suosittuja

Joidenkin maiden keittiöt ovat erittäin suosittuja myös maansa ulkopuolella. Suomessa on kymmeniä kiinalaisia, intialaisia tai nepalilaisia ravintoloita. On tietysti toinen kysymys miten hyvin nämä edustavat sen maan ruokakulttuuria. Usein kuulee sanottavan, että esimerkiksi Kiinassa syötävä kiinalainen ruoka on täysin erilaista siihen verrattuna, mitä Suomen kiinalaisista ravintoloista löytyy. Usein myös ravintoloiden omistajat pyrkivät muokkaamaan ruokalajejaan suomalaiseen makuun, esimerkiksi vähentämällä mausteita.

Usein ns. etniset ravintolat eivät välttämättä anna kovin laajaa kuvaa jonkun maan ruokakulttuurista. Esimerkiksi useat italialaiset ravintolat tarjoavat pääasiassa pizzaa ja pastaa. Asiakkaalle voikin helposti tulla sellainen kuva, että italialaiset syövät melkein joka päivä pizzaa ja pastaa. Toki monesta italialaisesta ravintolasta ulkomailla saa muita erikoisuuksia, kuten risottoa tai polentaa. Suomessa monet turkkilaiset ravintoloitsijat myyvät pääasiassa kebabia, jolloin asiakas saattaa ajatella, että kebab on Turkin kansallisruoka.

Etniset ravintolat saatetaan nähdä uhkana maan omalle ruokakulttuurille

Etniset ravintolat voidaaan myös nähdä uhkana maan tai alueen omalle ruokakulttuurille. Näin on todettu esimerkiksi Italiassa, jossa jotkut kaupungit ovat kieltäneet etnisten ravintoloiden perustamisen. Esimerkiksi Veronan pormestarin mukaan etnisten ravintoloiden kieltäminen on paras keino esimerkiksi sille, että estetään kebabin tai paistettujen merenelävien myynti ravintoloissa.

Etniset ravintolat Suomessa

Suomessa etniset ravintolat ovat tulleet kaupunkien katukuviin, erityisesti suurimpien kaupunkien ulkopuolella, vasta viime vuosina. Esimerkiksi Kuopiossa viimeisen viiden vuoden aikana kaupunkiin on avattu lukuisia etnisiä ravintoloita, esimerkiksi vuonna 2015 kaupunkiin tuli peräti viisi uutta etnistä ravintolaa.

Yksi syy etnisten ravintoloiden suosiolle Suomessa on ihmisten kiinnostus eksoottisiin makuihin. Toiseksi, hinnat ovat usein edullisempia näissä ravintoloissa. Kolmanneksi, monissa tapauksissa asiakkaat ovat tyytyväisiä palveluun.

Suomessa erityisesti aasialaisten ravintoloiden suosio on suurta. Kaikissa suuremmissa kaupungeissa on ainakin yksi kiinalainen, intialainen ja nepalilainen ravintola. Viime vuosina myös japanilaisen keittiön suosio on kasvanut, ja ainakin Helsingissä on jo useita japanilaisia ravintoloita. Monesti myös aasialaisissa ravintoloissa tarjotaan usean eri maan erikoisuuksia, esimerkiksi kiinalaista ja thaimaalaista ruokaa samassa ravintolassa.

Varmasti monet etniset ravintolat eivät menesty pitkään kovassa kilpailussa, mutta uusia tulee varmasti runsaasti. On oletettua, että etnisten ravintoloiden suosio tulee kasvamaan. Kritiikkiäkin etnisiä ravintoloita kohtaan on esitetty. Usein kritiikki on kohdistunut esimerkiksi hygieniaan ja työoloihin, eikä niinkään siihen, että ne olisivat uhka suomalaiselle ruokakulttuurille. Suomessa ravintolat harvemmin mainostavat nimenomaan suomalaisen keittiön erikoisuuksia ja monet suomalaisten ketjujen ravintoloista, kuten rosso ja amarillo tuovat esiin jonkun muun maan ruokakulttuuria. Voidaankin sanoa, että lukuunottamatta joitakin kalliimpia turisteille suunnattuja suomalaisen ruoan ravintoloita, kotimainen ruoka on tarjolla erityisesti päiväsaikaan auki olevissa lounasravintoloissa.

profit-lite