Oletko haaveillut jo pitemmän aikaa omasta ravintolasta? Rakastatko ruokaa ja haluatko tehdä siitä itsellesi ammatin? Uskotko olevasi valmis antamaan kaikkesi ravintolayrittäjänä? Jos vastasit yllä oleviin kysymyksiin kyllä, voi oman ravintolan pyörittäminen olla sinun juttusi.

Idea oman yrityksen pystyttämisestä ei saa lähteä yhdestä yöstä. Yrittäjyys vie hurjasti aikaa, rahaa ja energiaa ja siksi yrittäjän tulee ymmärtää sekä työn hyvät että huonot puolet. Yrittäjältä vaaditaan paljon enemmän kuin tavalliselta työntekijältä ja aina edes oma motivaatio ei riitä, erityisesti ravintola-alalla, missä kilpailu on Suomessa tänä päivänä kovaa. Motivaation lisäksi yrittäjä tarvitsee myös asiantuntemusta alalta. Vaikka täydellisen valmis yrittäjyyteen kukaan ei tule koskaan olemaan, riittävä valmistautuminen auttaa saamaan etulyöntiaseman erityisesti alalla, jossa kilpailu menestyksestä on kovaa.

Seuraavaksi yrittäjää kohtaavat rahoitusongelmat. Olivat motivaatio ja asiantuntemus sitten kuinka kunnossa tahansa, rahaa ei oman ravintolan pyörittämiseen taivaalta putoa. Ravintolan vuokra, kalusteet, sähkö, vesi, henkilökunta ja tietysti se kaikkein tärkein, raaka-aineet, vievät hurjasti rahaa erityisesti alkuvaiheessa, jolloin voittoa ei välttämättä synny juuri ollenkaan. Kokosimme seuraavaksi muutamia varteenotettavia vinkkejä siitä, miten saat ensimmäisen ravintolan rahoituksen huolellisesti kuntoon.

Vinkkejä ensimmäisen ravintolan rahoitukseen

1. Budjetoi

Ennen yrityslainan hakemista sinun tulisi aivan ensimmäiseksi laskea huolellisesti, kuinka paljon lainaa tarvitset. Liian pieni lainasumma johtaa uuteen lainaan (ja uusiin korkokuluihin) ja liian suuri laina saa taas ylimääräiset rahat kulumaan hankintoihin, jotka eivät ole ollenkaan tärkeitä ravintolan menestymisen kannalta. Yrityslainaa voi ja kannattaa hakea jo silloin, kun liiketoiminta näyttää vielä positiiviselta. Yrityslainan tarkoituksena on liiketoiminnan aloittaminen ja kehittäminen, ei niinkään talousvaikeuksista ylös nouseminen.

2. Pankki vai yksityinen laina?

Ikävä totuus on se, että pankkilainan saaminen tänä päivänä erityisesti ensimmäiselle yritykselle on vaikeaa, sillä pankit pyytävät lainanhakijalta usein sellaisia vaatimuksia, joita ensikertalainen ei pysty täyttämään. Vaikka tilanne voi vaikuttaakin monimutkaiselta, älä epäröi aloittaa lainanhakua aina ensin omasta pankistasi.

Yrityslainaa voi hakea tarpeen tullen nopeasti myös verkosta. Tällaisen lainan hakeminen on pankkilainaa huomattavasti tehokkaampaa, sillä lainapäätös voidaan saada jo saman päivän aikana. Suomen tunnetuimmat verkossa toimivat yrityslainapalvelut, kuten Qred, tarjoavat yrittäjille vakuudetonta yrityslainaa täysin ilman avausmaksuja ja ikäviä piilokuluja.

3. Finnvera

Suomen valtion omistama Finnvera on erityisrahoituslaitos, joka tarjoaa suomalaisille yrityksille sekä lainaa omasta takaa, että takauksia pankista haettaville lainoille. Peruskriteereinä ovat toimiva liikeidea sekä valmiudet liiketoiminnan harjoittamiseen. Itse lainan hakeminen ei kuitenkaan ole kovin helppoa, sillä hakuprosessi on pitkä ja monimutkainen. Finnveran vahvuutena on kuitenkin se seikka, että se tarjoaa yrityslainaa kaikille yritysmuodoille, myös pienemmille toiminimille.

4. Ole realistinen lainan takaisinmaksuajassa

Jos lainan takaisinmaksuajaksi on valittu liian lyhyt aika, lainan lykkäämisestä koituvat kulut voivat yllättäen nostaa koko lainan summaa huomattavastikin. Ennen lainan hakemista kannattaa myös varmistaa, että lainan voi maksaa takaisin mahdollisuuksien mukaan etukäteen ilman kuluja, sillä monissa tapauksissa etukäteen maksetusta lainasta joudutaan maksamaan lainasopimuksen mukaiset kulut koko laina-ajalta.

5. Älä pelkää lainaa

Lainan ottaminen on monelle vasta aivan viimeinen vaihtoehto, mutta lainan ottamista ei tarvitse pelätä. Tärkeintä lainan hakemisessa on yllä mainittujen seikkojen lisäksi oma usko liiketoiminnan kasvuun ja kehittämiseen, jolla voi päästä jo yllättävän pitkälle. Kun ravintolan rahoitus on kunnossa, voit keskittyä paremmin omaan intohimoosi, eli ruokaan!

profit-lite