Aloitan eri maiden keittiöiden esittelyt afrikkalaisesta keittiöstä. Se on mielenkiintoinen jo siinä mielessä, että siitä tiedetään Suomessa varsin vähän. Yksi syy tälle on se, ettei afrikkalaisia ravintoloita juurikaan ole. Viime vuosina tosin ainakin Helsinkiin on joitakin perustettu. Toisaalta, on mielenkiintoista huomata suomalaisten lisääntynyt kiinnostus afrikkalaista ruokakulttuuria kohtaan. Voisikin kuvitella, että afrikkalaisille ravintoloille olisi Suomessa tulevaisuudessa kysyntää.

Afrikan ruokakulttuuri on moninaista

Afrikka on valtava maanosa, jossa on yli 50 itsenäistä valtiota. Tämän vuoksi on erittäin vaikea luoda jonkinlaista yleiskatsausta afrikkalaiseen keittiöön. Euroopassa on runsaasti afrikkalaisia ravintoloita, esimerkiksi etiopialaisia ravintoloita. Monet afrikkalaiset ravintolat, erityisesti Ranskassa, edustavat enemmän länsi- tai keskiafrikkalaisten maiden, kuten Senegalin, Kamerunin tai Kongon Demokraattisen tasavallan ravintoloita.

Länsi-Afrikan keittiö

Länsi-afrikkalaisessa keittiössä kalaa ja kanaa käytetään runsaasti. Samoin mausteita käytetään runsaasti, esimerkiksi chiliä. Länsi-afrikkalaisessa keittiössä käytetään paljon kasviksia, esimerkiksi bataattia, kurpitsaa, perunaa, porkkanaa, tomaattia ja papuja. Öljyistä suositaan palmuöljyä, joka värjää ruoan punaiseksi. Kuuluisia kana-ruokia ovat muun muassa pähkinäinen mafe-kana tai sitruunainen yassa-kana. Esimerkiksi senegalaisessa keittiössä näitä ruokia syödään paljon. Kana voi olla korvattu esimerkiksi kalalla. Myös lihaliemikuutioita käytetään paljon.

Pohjois-Afrikan keittiö

Pohjoisen Afrikan keittiössä islamilainen uskonto korostuu ja esimerkiksi sianlihaa ei juuri käytetä. Tyypillistä on ruokien hauduttaminen ja makeat ruoat. Mausteina käytetään runsaasti esimerkiksi minttua, kuminaa, anista, neilikkaa ja kanelia. Raaka-aineina käytetään usein lammasta, kasviksia, oliiveja ja sitruunoita. Esimerkiksi Marokossa suosittuja ovat couscoukset tai taginet.

Eteläisen Afrikan keittiö

Eteläisen Afrikan ruokakulttuurissa on paljon vaikutteita ulkomailta, Kiinasta, Intiasta ja Euroopasta. Lihaa syödään usein paljon, ja ateria voikin koostua pelkästään lihasta. Tyypillistä eteläisen Afrikan keittiölle ovat esimerkiksi curryruoat.

Itä-Afrikan keittiö

Itä-afrikkalainen ruoka on saanut paljon vaikutteita esimerkiksi Intiasta. Kookosmaito on varsin tyypillinen ruoka-aine. Monia raaka-aineita ei ole saatavilla Suomessa tai sitten niitä löytyy vain suuremmista kaupungeista, mikä voi hankaloittaa afrikkalaisen ruoan valmistusta. Pienillä kompromisseilla tosin on mahdollista päästä hyvin samankaltaiseen lopputulokseen.

Etiopialainen ruoka on tullut maailmalla suosituksi viime vuosina. Monet Euroopassa sijaitsevista afrikkalaisista ravintoloista ovatkin juuri etiopialaisia. Tärkeä osa etiopialaista ruokaa ovat esimerkiksi injera-letut, joiden kanssa syödään erilaisia liha- tai kasvisruokia. Kuten monessa muussa Afrikan maassa, myös Etiopiassa ruoka syödään yleensä käsin.

Tyypillinen itäafrikkalainen ruokalaji on ugali. Tämä maissista tehty ruoka muistuttaa italialaista polentaa, ja myös sitä syödään käsin. Ugali on erittäin suosittua esimerkiksi Keniassa. Myös Itä-Afrikassa, esimerkiksi Keniassa monet ruokalajit ovat tulleet Intiasta. Keniassa syödään paljon esimerkiksi Samousaa tai Chapati-leipää. Myös riisiä syödään paljon.

Tässä lyhyesti Afrikan maiden ja alueiden ruokakulttuurista. Netistä löytyy paljon lisätietoa aiheesta, etenkin englanninkielisiltä sivustoilta

profit-lite