Vauvanruoan valmistaminen kotona on yllättävän helppoa, nopeaa ja hauskaa. Jo muutamilla perusresepteillä pääsee pitkälle, ja kotitekoisesta vauvanruoasta saa tehtyä helposti huomattavasti monipuolisempaa kuin kauppojen valmiit vauvanruoat. Ruokaa voi tehdä kerralla isoja määriä, sillä osan ruoasta voi pakastaa vauvan myöhempää käyttöä varten.

Terveellinen vauvan ruokavalio sisältää puuroa, juureksia, viljatuotteita sekä hedelmiä, joista vauva saa tarvitsemiaan vitamiineja sekä rautaa. Lisäksi vauva tarvitsee tietysti riittävän määrän energiaa, jotta hän kasvaa ja kehittyy.

Kokeile bataattia

Bataatti on yksi hyvä vauvanruoan raaka-aine, sillä se sisältää runsaasti A-, E- ja C-vitamiinia sekä antioksidantteja. Monet lapset pitävät makeasta bataatista, joten se on yleensä hitti lasten keskuudessa ja sopii hyvin vauvan ensimmäiseksi soseeksi. Bataatti on helppo kypsentää uunissa uunipellillä tai -vuoassa ja soseuttaa joko käsin tai koneella sopivaan koostumukseen. Soseen pakastamisessa voi käyttää esimerkiksi jääpalamuotteja, joista jäätyneet sosepalat on helppo siirtää pakastepussiin annospaloina.

Luumua vatsantoiminnan tueksi

Luumu tunnetaan laksatiivisesta vaikutuksestaan, minkä lisäksi luumuissa on runsaasti antioksidantteja, rautaa, C-vitamiinia ja folaattia. Ravitsevuutensa lisäksi luumut myös maistuvat monien vauvojen mielestä hyvältä. Luumut on helppo keittää kattilassa pehmeiksi ja soseuttaa tehosekoittimessa. Lisää sekoittimeen hieman keitinvettä, jotta soseen koostumuksesta tulee vauvalle mieleinen. Luumut voidaan soseuttaa myös käsin. Loppu luumujen keitinvesi voidaan pullottaa ja juoda myöhemmin mehuna. Luumusose sopii hyvin myös puuron kylkeen. Kannattaa kuitenkin huomioida, että joitakin suolistosairauksia sairastaville lapsille ei suositella luumujen syömistä.

Kanalla on hyvä aloittaa lihan maistelu

Kana on melko miedon makuista lihaa ja sopii hyvin vauvan ensimmäisiin lihasoseisiin. Kokeile vaikkapa kotitekoista kana-maissipataa, jossa on runsaasti vihanneksia ja joka on erityisen vitamiini- ja mineraalipitoinen ateria vauvallesi. Pataan voi laittaa kanan rintapalan lisäksi vaikkapa perunoita, porkkanoita, sipuleita, bataattia ja maissia. Kotitekoisissa soseissa on se hyvä puoli, että voit itse päättää, mitä lapsesi soseet sisältävät. Valitse mahdollisimman monipuolisia kokonaisuuksia ja suunnittele myös lapsen ateriarytmi hänen tarpeidensa mukaan. Tee ruokailuhetkistä vauvalle mukavia ja ota lapsi ikätasoisesti mukaan myös ruuan valmistukseen!

profit-lite