Yksi tapa lisätä ilmastoystävällisyyttä arjen toiminnoissa on käyttää lähiruokaa. Lähellä myyntipaikkaa tuotettu lähiruoka on myös ekologinen vaihtoehto. Erityisesti kesäisin ympäri Suomea on tarjolla on lähellä tuotettua ruokaa, josta voit nauttia torien, kauppojen vihannesosastojen ja ruokaravintoloiden lisäksi myös omassa keittiössäsi.

Mitä lähiruoka on?

Lähiruoalla tarkoitetaan yleensä lähialueilla tuotettua ruokaa. Koska lähiruoan kuljetukseen ja varastointiin kuluu vähemmän aikaa ja rahaa kuin kauempana tuotetulla ruoalla, voidaan lähiruokaa pitää ympäristön ja erityisesti ilmaston kannalta kestävämpänä vaihtoehtona. Myös pakkausmateriaaleja kuluu vähemmän ja lisäaineiden tarve vähenee, kun tuote päätyy nopeasti asiakkaiden saataville. On kuitenkin tärkeää tiedostaa, että lähiruoka ei välttämättä ole luomua eli luonnonmukaisesti tuotettua.

Suomessa lähiruokana tuotetaan monenlaisia tuotteita, kuten kasviksia, maitotuotteita ja lihaa. Kasviksia voidaan kasvattaa ympäri Suomen joko ulkona tai kasvihuoneissa, kun taas maitotuotteiden tuotanto on keskittynyt harvemmin asutuille alueille. Toki pieniä maitotiloja on myös pääkaupunkiseudulla ja muiden suurten kaupunkien läheisyydessä. Pieniltä tiloilta voi todennäköisesti ostaa suoraan tuotteita, kun taas suuremmilla toimijoilla ei välttämättä ole erillistä tilamyyntiä.

Miten lähiruokaa voi hyödyntää?

Voit hankkia lähiruokaa omasta lähikaupastasi, torilta tai suoraan tuottajalta. Myös monet ravintolat hyödyntävät alueen omien tuottajien tuotantoa, mutta eivät suinkaan kaikki. Selvitä suosikkiravintolasi tarjoaman ruoan alkuperä ja käy ravintoloissa, jotka suosivat lähellä tuotettua ruokaa. Tukemalla lähiruokaa tarjoavaa ravintolaa tuet samalla alueen yrittäjyyttä ja omalta osaltasi varmistat alueen säilymisen elinvoimaisena. Toki kaikkien tuotteiden hankkiminen alueen tuottajilta on mahdotonta, joten on luonnollista, että suuri osa ravintolan käyttämistä raaka-aineista tulee edelleen kauempaa.

Paikallisten ravintoloiden lisäksi voit nauttia lähiruoasta omassa keittiössäsi. Kun tiedät raaka-aineidesi alkuperän ja voit olla varma tuotteiden tuoreudesta, myös kokkaustaitosi nousevat todennäköisesti aivan uudelle tasolle. Tuoreita aineksia ei myöskään tarvitse maustaa, sillä ruoan omat maut ovat vielä hyvin tallella. Nappaa mausteeksi tuoreita yrttejä vaikka omasta kotipuutarhastasi.

Parhaiten hyödynnät lähiruokaa, kun tutustut satokalenteriin ja mukautat ruokavaliotasi siten, että käytät raaka-aineita juuri silloin, kun niiden satokausi on käsillä. Lihaa tuotetaan ympäri vuoden, joten satokalenterin hyödyntäminen näkyy eniten Suomessa kasvisten käytössä. Todennäköisesti talvella joudut turvautumaan tuontitavaraan ja pakasteisiin, mutta myös niiden suhteen voi tehdä valintoja, jotka ovat ympäristön kannalta mahdollisimman myönteisiä.

Kuka lähiruokaa voi tuottaa?

Älä unohda, että voit myös itse tuottaa lähiruokaa. Jos sinulla ei ole omaa puutarhaa, voit vuokrata puutarhapalstan tai kasvattaa syötäviä kasveja omalla parvekkeellasi. Ulkona puutarha-alueen rajaamiseen sopii hyvin esimerkiksi kanaverkko, joka samalla suojaa kasvejasi muilta ravintoa etsiviltä, kuten rusakoilta. Voit viljellä omassa puutarhassasi monenlaisia vihanneksia, kuten porkkanoita ja perunoita, basilikaa, persiljaa ja muita yrttejä sekä hedelmiä, kuten omenaa. Jos intoa riittää, voit perustaa maatilan ja myydä tuotteita muille. Esimerkkejä tällaisesta suuremman mittakaavan lähiruoan tuotannosta löytyy lähialueeltasi, esimerkiksi pääkaupunkiseudulta.

Jos haluat osallistua ympäristöystävällisen lähiruoan tuottamiseen, perusta oma kasvimaa vaikka yhdessä ystäväsi kanssa. Tuotannon ei välttämättä tarvitse olla suuren mittakaavan tuotantoa, vaan lähtökohtana voi olla mukana olevien perheiden omavaraisuuden lisääminen siten, että osa ravinnosta tuotetaan itse. Syksyiset sadonkorjuujuhlat ovat mukava perinne, jonka varmasti lapsetkin muistavat vielä aikuisenakin.

profit-lite