Välimeren keittiö on tunnettua ympäri maailmaa. Jokaisella Välimeren alueen maalla on omat erikoisuutensa. Italialainen, espanjalainen, kreikkalainen ja ranskalainen keittiö ovat maailmankuuluja. Välimeren alueen keittiölle on tyypillistä runsas kasvisten käyttö ja oliiviöljyä suositaan. Usein välimeren maissa ruokailu on erittäin tärkeää ja usein perheen illallinen koostuu monesta ruokalajista. Esimerkiksi Italiassa on normaalia tarjoilla alkuruoka, joka voi olla esimerkiksi pasta, ja sen jälkeen pääruoaksi esimerkiksi pihvi.

Kreikkalainen keittiö

Kreikassa on myös runsaasti erikoisuuksia, esimerkiksi souvlaki ja moussaka. Moussaka on uuniruoka, jossa käytetään useimmiten munakoisoa ja jauhelihaa. Salaateilla on tärkeä osa kreikkalaisessa keittiössä. Perinteinen kreikkalainen salaatti voi sisältää esimeriksi kurkkua, tomaattia, paprikaa ja fetajuustoa.

Espanjalainen keittiö

Espanjalaisen keittiön tyypillinen piirre ovat tapakset, joita monet ihmiset nauttivat useita kertoja päivässä. Hyvin monesta baarista saa tapaksia, jotka voivat olla kylmiä tai kuumia. Muita tunnettuja espanjalaisia ruokia ovat esimerkiksi paellat, joista on olemassa lukuisia erilaisia versioita.

Ranskalainen keittiö

Ranskalaisessa keittiössä Välimeren vaikutus näkyy tietysti kalaruokien runsaudessa. Tunnettu ranskalainen kalakeitto on bouillabaisse, jossa käytetään kalaa, äyriäisiä, tomaattia ja muita vihanneksia. Tärkeä osa ranskalaista keittiötä ovat juustot, joita on lukematon määrä erilaisia.

Portugalilainen keittiö

Portugalissa on myös rikas ruokakulttuuri. Erityisesti lähellä rannikkoa kalaa syödään runsaasti. Kala on usein grillattua, peixe grilhado. Sardiini on syödyin kala Portugalissa. Myös keitot ovat tärkeä osa portugalilaista keittiötä. Keitot jaetaan usein kahteen ryhmät: sosekeitot eli sopas ja kirkasliemiset keitot eli caldos. Maan kansallisruoka on caldo verde, jonka merkittävin raaka-aine on galicialainen kaali.

Kroatialainen keittiö

Kroatialainen keittiö on vähemmän tunnettua Suomessa huolimatta runsaasta suomalaisten matkustamisesta maahan. Rannikolla syödään paljon kalaa. Sitä valmistetaan monin eri tavoin, esimerkiksi tekemällä keittoja, patoja, risottoja ja grillaamalla. Kroatiasssa, niin kuin monessa muussa Välimeren alueen maassa, ruokalajit vaihtelevat runsaasti alueesta riippuen.

Välimeren maissa viini on tärkeä osa ruokakulttuuria. Useat perinteiset viinimaat, kuten Ranska, Espanja ja Portugali ovatkin Välimeren alueen maita.

profit-lite