Välimeren keittiö ei rajoitu pelkästään Etelä-Eurooppaan. Myös Turkissa ja Pohjois-Afrikan maissa on rikas ja omaleimainen ruokakulttuuri. Suomessa näiden maiden ruokakulttuuri, ehkä turkkilaista kebabia lukuunottamatta, ei ole kovin tunnettua.

Turkkilainen keittiö

Turkkilaisessa keittiössä on runsaasti erilaisia liharuokia. Myös jälkiruoat ovat tärkeitä turkkilaisessa keittiössä. Tunnettu turkkilainen leivonnainen on makea baklava. Turkkilaisessa keittiössä mausteita käytetään runsaasti, mutta ruoka ei ole kuitenkaan yleensä erityisen tulista. Myös vihanneksia käytetään runsaasti, esimerkiksi paprikoita, munakoisoa ja tomaatteja.

Turkkilaisessa keittiössä käytetään paljon lihaa. Ehkä tutuin turkkilainen liharuoka on kebab eli döner, joka Turkissa useimmiten tarjoillaan vehnäleivän kanssa. Kebabliha on yleensä lammasta, mutta myös kanaa käytetään jonkin verran. Toinen tunnettu liharuoka on köfte, jotka ovat naudan tai lampaan lihasta tehtyjä lihapullia. Usein niiden sisällä on sipulia.

Pohjois-Afrikan keittiö

Bulgur on turkkilainen vastine riisille tai pastalle. Sillä tarkoitetaan bulgurvehnästä valmistettuja suurimoita. Pohjois-Afrikan maissa bulguria muistuttava ruoka on kuskus. Esimerkiksi Marokossa kuskus on erittäin suosittu ruokalaji, joka voi sisältää kasviksia tai lihaa. Kuskus on usein olennainen osa juhla-ateriaa, ja sitä tarjotaankin usein erityisissä tilaisuuksissa. Kuskusta löytää myös Suomesta, koska hyvin varustellut ruokakaupat myyvät usein kuskusta. Toinen tyypillinen pohjoisafrikkalainen ruoka on Tagine-padassa valmistettu vihannes- tai kasvistagine. Myös bulguria löytää nykyään varsin helposti. Seuraavaksi siirrymme ruokamatkallamme Aasiaan.

profit-lite