Irakilaisessa keittiössä käytetään paljon mausteita

Irakilainen keittiö ei ole monellekaan suomalaiselle tuttu. Suomalaisille ehkä tunnetuin on arabialainen alkuruoka hummus. Sitä tarjoillaan myös monessa suomalaisessa ravintolassa, joten hummus on ottamassa paikkaansa myös suomalaisten keittiöissä. Myös keitot kuuluvat irakilaiseen alkupalapöytään. Keittojen raaka-aineet voivat olla kaikkea vihanneksista aina lampaanlihaan. Lampaanlihaa käytetään paljon myös pääruoassa. Monesti lampaan lisäksi tehdään riisilisuke. Salaattikin on olennainen osa ruokaa, mutta länsimaisesta salaatista poiketen arabialainen salaatti on yleensä kirpeää. Siinä voidaan käyttää vaikka sitruksia. Jälkiruoaksi Irakissa juodaan itämaista kahvia ja syödään leivonnaisia. Irakilainen kulttuuri on nousemassa suuremmaksi Suomessakin maahanmuuttajien ansiosta. Suomalaiset naiset ovatkin innostuneet itämaisista vaatteista. Moni vaatteiden verkkokauppa on alkanut ottaa vaikutteita itämaisesta muodista. Sekin alkaa siis rantautua Suomeen muun kulttuurin mukana.

Irakilaisen keittiön juuret ovat Arabiassa

Irakilainen ruoka on hyvin mausteista. Se ei siis välttämättä sovi sellaisille henkilöille, jotka eivät pidä vahvoista mauista. Irakilainen ruoka ja mausteet eivät ole niinkään tulisia. Niistä löytyy muita voimakkaita makuja. Yksi suosituimmista Irakissa käytetyistä mausteista on jeera, eli suomeksi sanottuna juustokumina. Se onkin monipuolinen mauste, joka sopii kaikkien liharuokien kanssa. Hyvä esimerkiksi ruoasta, jossa käytetään juustokuminaa, on shfta. Siihen käytetään naudan jauhelihaa, sipulia, valkosipulia, sellerin- ja persiljanlehtiä, suolaa, pippuria, juustokuminaa ja tomaattipyrettä. Kaikki aineet sekoitetaan keskenään yhdeksi isoksi massaksi. Massasta muotoillaan puikuloita, jotka uppopaistetaan öljyssä niin kauan, että puikuloista tulee rapeita ja mukavan ruskeita. Shfta on siis periaatteessa kuin lihapullia tai kebakkoja. Erona suomalaisiin lihapulliin ovat juustokumina, persiljan- ja sellerinlehdet sekä uppopaistaminen. Uppopaistaminen onkin erittäin suosittua Irakissa. Sillä tavoin tehdään monet liharuoat, kun taas Suomessa lähes tulkoon ainoa ruoka, joka uppopaistetaan ovat munkit. Keittiöt eivät siis välttämättä eroa raaka-aineiltaan toisistaan. Erona Suomeen on lähinnä erilaisten mausteiden käyttö sekä erilaiset tavat kokata ruokaa. Myös ruokakulttuuri on siinä mielessä erilainen, että Irakissa koko perhe ja myös sukulaiset istuvat saman pöydän ääressä.

Keitot ovat suosittu alkuruoka