Venäläisestä ja itä-eurooppalaisesta keittiöstä voisi kirjoittaa hyvin pitkään. Esimerkiksi venäläinen keittiö on ainakin osittain monelle suomalaiselle hyvin tuttu, huolimatta siitä että varsinaisia venäläisiä ravintoloita on Suomessa varsin vähän. Yksi syy tälle on se, että monet tyypilliset suomalaiset ruoat ovat Venäjältä tai entisen Neuvostoliiton maista.

Venäläinen keittiö on saanut runsaasti vaikuttteita eri maista. Tyypilliseksi venäläiseksi keitoksi usein mielletty borsch-keitto on Ukrainasta. Perinteisesti venäläinen ruoka on valmistettu uunissa.

Kasvikset ovat oleellinen osa venäläistä keittiötä

Hellojen yleistyttyä uunin on usein korvannut kaasuhella. Venäläiseen keittiöön kuuluvat olennaisena osana kasvikset. Tyypillisiä venäläisessä ruoassa käytettäviä kasviksia ovat muun muassa punajuuri, suolakurkku sekä kaali.

Keitot ovat Venäjällä suosittuja

Keitot ovat suosittuja Venäjällä. Jo aiemmin mainitun borsch-keiton lisäksi venäläinen syö mielellään esimerkiksi seljanka-keittoa, jossa on usein perunaa, vihanneksia ja lihaa. Toisinaan seljanka voidaan valmistaa myös kalasta. Myös kylmät keitot ovat suosittuja, borsch-keitosta on olemassa myös kylmä versio.

Georgialainen ja armenialainen keittiö

Myös monissa muissa entisen Neuvostoliiton maissa on rikas ruokakulttuuri. Kuuluisimpana esimerkkinä georgialainen keittiö, jossa liha on usein tärkeässa osassa ja vihanneksista erityisesti munakoisoa ja tomaattia käytetään paljon. Myös pähkinöitä käytetään runsaasti georgialaisessa ruoassa. Armenialainen keittiö muistuttaa georgialaista, mutta siellä granaattiomenoita käytetään runsaasti ruoanlaitossa.

profit-lite